sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Tanssi-ilmaisun oppimisesta

Ensinnäkin tarvitset mielikuvan tunteista, mielenvireestä jne., jonka haluat tanssien ilmaista. Ehkä helpompaaa kuin musiikin tuoman tunteen ilmaisu, on välillä kokeilla myös oman tavanomaisen tunteen ilmaisemista luonnollisella elekielellä. Eli tarvitset siis kaksi taitoa: 1) vahvan mielikuvan tunteesta, sosiaalisuudesta, mielentilasta tms., jota ilmaista, ja taidon hapuillen etsiä oikeanlaisia liikkeitä tuon tunnetilan tms. ilmaisemiseksi. 2) Lisäksi tarvitset taidon tanssia noiden tunne- ja liikemielikuviesi mukaan: Jos elämässäni on tällainen meininki niin liikun näin! Jos ensin löydät karkeasti oikeat liikkeet, kehittyy "korvasi" harjaannuksen myötä. Joka kerran on mielentilasi erilainen, niinpä liikkeidenkin kuuluu olla edes hiukan erityyppiset joka kerran! Miten mielentilasi erot näin kuvastuvat liikkeiden eroina, opettaa paljon.

Jos vaikka pidätkin juuri tanssia oikeana alana itsellesi, niin harrasta myös musiikkia, silää minkä tsempaamisesta laulamisessa, soittamisessa ja sävelmän pätkien kehittelyssä opit, voit soveltaa suoraan siihen, miten tanssit tanssikuviot saaden niihin hengen ja tyyliä, ja miten mielentilasi ilmaiset tanssin keinoin.

Kuulostele tuntemuksiasi: tällainen kiehtova tunne näin, tuollainen viehtymys noin. Annan tunteiden viedä mukanaan. Ilmaise tuo kiehtoutuminen liikkeen keinoin ja ilmaise tunteet tuon kiehtoutumisen silmin nähtyinä, niin saat kuulostelevan liikkeen, joka on tanssin tapaan kaunis. Olisikohan tuo nyt vihdoin sitä tanssi-ilmaisua? :)

Herkistyminen tunnelmille, vaikutelmille, aistimuksille, mielentiloille, kokemuksille, tunteille, sosiaaliselle informaatiolle, jne., jota esim. vesivärimaalausta harrastaessa oppii, tuo tanssiin sovellettuna tajun siitä, miten tanssin keinoin ilmaista itseään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti